Home » Jongerenreizen » Jongerenreis 2019 » Acties » Zwerfvuil rapen

Zwerfvuil rapen

Bericht van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier

Al sinds november rapen 24 jongeren zwerfvuil in Heerhugowaard. Hun ambitie is om 26.000 stuks afval te verzamelen zoals plastic flessen, blikjes, zakjes en bekers. Zo willen de jongeren bijdragen aan schoon water, het voorkomen van nog meer plastic soep en dierenlevens sparen. Want veel afval komt in de maag van vogels, vissen, koeien en schapen terecht. Als dank ontvangen ze een bijdrage waarmee ze hun reis naar Kenia financieren (Samen voor Kenia) om daar een plaatselijk ziekenhuis te verbouwen. Een mooie 'win-win'.

Ervaringen van de rapers zelf

"Elke donderdag trekken wij eropuit om zwerfvuil te rapen. Iedere keer rapen we meer dan 100 stuks zwerfvuil. Wat mensen allemaal zomaar weggooien. Je ziet steeds meer maar we houden vol. En jong geleerd is oud gedaan."       -Rob en Els

"Eigenlijk is het zwerfvuil rapen voor mij persoonlijk ook een win-winsituatie. Ik draag mijn steentje bij aan een schoner Heerhugowaard en ik loop altijd samen met iemand, dat waardevolle gesprekken voortbrengt."

"Op Eerste Kerstdag moesten er door onvoorziene omstandigheden noodboodschappen gedaan worden. Mijn familie besloot er maar een wandeling van te maken. Onderweg hebben we zwerfvuil geraapt. We kwamen tot de conclusie dat mensen de vreemdste dingen weggooien in de natuur (bijvoorbeeld een schoen). Om het rapen leuker te maken, verzonnen we samen een verhaal over hoe dat voorwerp daar terecht is gekomen."

 


«   »